Laskavec: Nenáročná krása do každé zahrady

Laskavec

Amaranthus: Plevel nebo superpotravina?

Laskavec, mnohým známý spíše jako úporný plevel, skrývá překvapivé tajemství. Tato nenáročná rostlina, která se s oblibou rozrůstá na našich zahradách, je ve skutečnosti superpotravinou s pozoruhodnými nutričními hodnotami. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, vlákniny a důležitých minerálů, jako je železo, hořčík a vápník. Jeho listy jsou bohaté na antioxidanty a vitamíny, včetně vitamínu C a vitamínu A. Laskavec se dá konzumovat syrový v salátech, vařený jako špenát, nebo se z jeho semen mele mouka. Jeho semena, drobná a lesklá, jsou bezlepková a představují tak vhodnou alternativu pro osoby s celiakií. Chuť laskavce je jemná, lehce nasládlá a hodí se do slaných i sladkých pokrmů. Přidáním laskavce do svého jídelníčku tak můžete obohatit svůj organismus o cenné živiny a podpořit své zdraví.

Původ a rozšíření laskavce

Laskavce (Amaranthus) jsou rodem rostlin, který zahrnuje okolo 70 druhů. Původem jsou z tropických a subtropických oblastí Ameriky, odkud se rozšířily do celého světa. Některé druhy laskavců jsou považovány za invazní rostliny, jelikož se snadno šíří a vytlačují původní vegetaci. V České republice se můžeme setkat s několika druhy laskavců, z nichž nejznámější jsou laskavec ohnutý (Amaranthus retroflexus) a laskavec vratičolistý (Amaranthus blitoides). Tyto druhy se často vyskytují na rumištích, polích a zahradách, kde jsou považovány za obtížné plevele. Laskavce se vyznačují nenáročností na půdní podmínky a dobrou odolností vůči suchu. Semena laskavců jsou velmi drobná a snadno se šíří větrem, vodou i prostřednictvím lidské činnosti. V minulosti byly některé druhy laskavců využívány jako potravina, a to zejména jejich semena a listy. Obsahují totiž značné množství bílkovin, vitamínů a minerálních látek. V dnešní době se laskavce pěstují spíše jako okrasné rostliny pro své atraktivní květenství a listy.

Druhy laskavce v Česku

V České republice se můžeme setkat s několika druhy laskavce. Mezi nejrozšířenější patří laskavce ocasatá, latinsky Amaranthus caudatus. Tato impozantní letnička, pocházející z tropické Ameriky, nás okouzluje svými převislými květenstvími, připomínajícími liščí ohon. Barva květů se pohybuje od sytě rudé, přes purpurovou až po zelenou. Dalším častým druhem je laskavce zelená, Amaranthus retroflexus, původem ze Severní Ameriky. Tato odolná jednoletá bylina se vyznačuje nenápadnými zelenými květy uspořádanými v hustých klasech. Často se vyskytuje jako plevel na polích a zahradách. Méně známý je laskavce krvavá, Amaranthus cruentus, s původem v Mexiku. Tato okrasná letnička nás upoutá svými vzpřímenými květenstvími v zářivých odstínech červené a žluté barvy. Laskavce jsou nejen krásné, ale i užitečné rostliny. Jejich semena jsou jedlá a obsahují mnoho cenných živin.

Vlastnost Laskavec
Říše Rostliny (Plantae)

Vzhled a charakteristika rostliny

Laskavec je obecně známý jako amarant a patří do čeledi laskavcovitých. Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky až jednoho metru a vyznačuje se vzpřímenou, pevnou lodyhou, která je často červeně zbarvená. Listy laskavce jsou řapíkaté, oválné až vejčité a mohou být zelené, červené nebo fialové barvy. Květenství tvoří husté, vzpřímené laty, které se objevují od června do září. Květy jsou drobné, nenápadné a mohou mít zelenou, žlutou, růžovou nebo červenou barvu. Plodem laskavce je drobná tobolka obsahující semena. Amarant je nenáročná rostlina, která se pěstuje pro okrasu i pro jedlá semena.

Láskavec jako potravina

Láskavec, známý také pod názvem amarant, je rostlina s dlouhou historií. Po staletí byl pěstován pro svá semena, která sloužila jako důležitý zdroj potravy pro starověké civilizace v Jižní Americe. Dnes se láskavec vrací na scénu jako oblíbená superpotravina. Jeho semena jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo a hořčík. Láskavec neobsahuje lepek, což z něj činí skvělou volbu pro lidi s celiakií nebo s intolerancí lepku. Semena láskavce mají jemně oříškovou chuť a dají se použít mnoha způsoby. Můžete je uvařit jako kaši, přidat do jogurtu, müsli nebo smoothie. Láskavec se dá také konzumovat jako příloha, podobně jako rýže nebo kuskus. Při tepelné úpravě láskavce dbejte na to, aby se nepřipálil, ztratil by tak svou lahodnou chuť. Ať už se rozhodnete láskavec zařadit do svého jídelníčku jakkoliv, získáte tak cenný zdroj živin a obohatíte svůj jídelníček o zajímavou a chutnou potravinu.

Laskavec, bylina zdánlivě obyčejná, skrývá ve svých listech sílu utišit bolest a dodat odvahu.

Radomír Svoboda

Nutriční hodnota a benefity

Laskavec, známý také pod latinským názvem Amaranthus, je rostlina s dlouhou historií. Po staletí se využívá nejen jako potravina, ale i pro své léčivé účinky. Jeho semena a listy jsou bohaté na nutričně hodnotné látky. Obsahují vysoký podíl bílkovin, vlákniny a minerálů, jako je železo, hořčík a vápník. Laskavec je také významným zdrojem antioxidantů, které chrání organismus před působením volných radikálů. Pravidelná konzumace laskavce tak může přispět k posílení imunity, snížení hladiny cholesterolu v krvi a regulaci krevního tlaku. Listy laskavce se dají konzumovat čerstvé v salátech, vařené jako špenát nebo přidané do polévek a omáček. Semena se používají podobně jako obiloviny - vaří se jako kaše, přidávají se do pečiva nebo se z nich mele mouka. Díky své všestrannosti a nutričnímu bohatství je laskavec cennou součástí zdravého jídelníčku.

Použití v kuchyni

Laskavec je bylina s mnohými využitími a kuchyně není výjimkou. Jeho svěží, citronově pikantní chuť dodá pokrmům zajímavý rozměr. Mladé listy laskavce se skvěle hodí do salátů, dodají jim osvěžující nádech. Lze je také použít do polévek, omáček a nádivek, kam vnesou pikantní tón. Laskavec se výborně doplňuje s rybami, kuřecím masem a zeleninou. Je důležité si pamatovat, že laskavec má poměrně výraznou chuť, proto je vhodné ho používat s mírou, aby nepřebil ostatní ingredience. Při tepelné úpravě se doporučuje přidávat ho až ke konci vaření, aby si zachoval svěží chuť a barvu.

Pěstování laskavce na zahradě

Láskavec (Amaranthus) je nenáročná jednoletá rostlina, která na zahradě vynikne svými barevnými listy a květy. Pěstování laskavce je snadné a zvládne ho i začátečník. Semena laskavce se vysévají od dubna do května přímo na stanoviště. Láskavec preferuje slunné stanoviště s propustnou půdou. Během vegetace je vhodné rostliny pravidelně zalévat a přihnojovat.

Láskavec je odolný vůči suchu a chorobám, takže se nemusíte bát žádných komplikací. Rostliny dorůstají do výšky 50 až 150 cm v závislosti na odrůdě. Láskavec se hodí na záhony, do skupinových výsadeb i k řezu do vázy. Jeho barevné listy a květy rozzáří každou zahradu. Kromě okrasné funkce má laskavec i využití v kuchyni. Mladé listy se dají konzumovat syrové do salátů nebo tepelně upravené jako špenát. Semena laskavce jsou nutričně bohatá a dají se použít jako příloha nebo k výrobě mouky.

Sklizeň a uchovávání semen

Laskavec je nenáročná rostlina a sklizeň jeho semen je poměrně snadná. Semena dozrávají postupně, proto je ideální sbírat je v průběhu několika týdnů. Zralá semena laskavce poznáte podle tmavě hnědé až černé barvy a snadno se uvolňují z květenství. Při sběru je vhodné použít nůžky a odstřihávat celé květní stonky. Stonky pak zavěste na suchém a větraném místě, aby semena mohla dozrát a dosušit se. Pod zavěšené stonky rozložte papír nebo plátno, abyste zachytili vypadávající semena. Po úplném dosušení semena zbavte zbytků rostlin a nečistot. Pro dlouhodobé uchování semen laskavce je důležité skladovat je na suchém, chladném a temném místě v papírových nebo plátěných sáčcích. Takto vám semena vydrží klíčivá i několik let.

Láskavec v lidovém léčitelství

Laskavec, známý také pod lidovým názvem amarant, je rostlina s dlouhou historií využití v lidovém léčitelství. Již staří Aztékové si cenili jeho nutričních a léčivých vlastností. V tradiční medicíně se používaly všechny části rostliny – listy, semena i kořen. Listy láskavce jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, a proto se často přidávaly do polévek a salátů. Semena láskavce, s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, se mlela na mouku nebo se z nich připravovala kaše. Lidoví léčitelé využívali laskavec k léčbě zažívacích potíží, kožních onemocnění a zánětů. Věřilo se, že laskavec posiluje imunitu, snižuje cholesterol a pomáhá při chudokrevnosti. Ačkoliv moderní medicína nepotvrzuje všechny účinky láskavce, jeho obliba v lidovém léčitelství přetrvává dodnes.

Publikováno: 04. 11. 2024

Kategorie: příroda