Krása z východu: Objevte kouzlo jedle korejské

Jedle Korejská

Původ a rozšíření jedle korejské

Jedle korejská (Abies koreana) je nádherný jehličnatý strom pocházející z hor jižní Koreje. Tento druh stromu je známý svým atraktivním pyramidálním tvarem, hustým jehličím a okouzlujícími šiškami. V přírodě se jedle korejská vyskytuje v nadmořských výškách 1000 až 1900 metrů, kde tvoří smíšené lesy s dalšími jehličnany, jako jsou smrky a jedlovce. Upřednostňuje vlhčí, chladnější klima s kyselými půdami. Díky své odolnosti vůči mrazu a atraktivnímu vzhledu se jedle korejská stala oblíbeným okrasným stromem v parcích a zahradách po celém světě. Pěstuje se v mírných pásmech Evropy, Severní Ameriky a Asie. Její popularita pramení z poměrně pomalého růstu, kompaktního habitu a dekorativních šišek, které se objevují již na mladých stromech. Šišky mají fialovou až modrou barvu a rostou vzpřímeně na větvích, což dodává stromu na atraktivitě. Jedle korejská je vhodným stromem do menších zahrad, protože dorůstá do výšky maximálně 10 metrů.

Charakteristika a vzhled stromu

Jedle korejská (Abies koreana) je stálezelený jehličnatý strom pocházející z vysokohorských oblastí Jižní Koreje. Dorůstá do výšky 10 až 18 metrů, v domovině i přes 20 metrů, s kuželovitou až sloupovitou korunou. Borka je u mladých stromů hladká, šedá s purpurovým nádechem, u starších stromů tmavší a rozpraskaná. Jehlice jsou krátké, 1 až 2 cm dlouhé, svrchu tmavě zelené a lesklé, zespodu s dvěma bílými proužky, uspořádané do tvaru V. Strom je nápadný svými vzpřímenými šiškami, které se objevují již na mladých stromech. Šišky jsou válcovité, 4 až 7 cm dlouhé a 2 až 3 cm široké, zpočátku modrofialové, později hnědnoucí.

Jehlice, šišky a kůra

Jedle korejská je fascinující strom, který zaujme nejen svým elegantním vzhledem, ale i detaily. Její jehlice jsou krátké a měkké, na dotek velmi příjemné. Na rozdíl od smrku, jehož jehlice rostou kolem dokola větvičky, jehlice jedle korejské směřují do stran a mírně nahoru, čímž vytváří na větvičkách ploché vějíře. Dalším charakteristickým znakem jsou její šišky. Rostou vzpřímeně na větvích, podobně jako u ostatních druhů jedlí, a mají nádhernou fialovou barvu, která se po dozrání mění na hnědou. Šišky se rozpadají přímo na stromě, a tak na zemi pod jedlí korejskou obvykle nenajdeme celé šišky, ale pouze jednotlivé šupiny a semena. Kůra jedle korejské je hladká a šedá, s pryskyřičnými puchýřky, které v sobě ukrývají vonnou pryskyřici. Právě tato pryskyřice dodává jedli korejské charakteristickou svěží vůni, která je obzvláště intenzivní během teplých letních dnů.

Její jehlice voní po citrusu a šišek se dočkáme už po deseti letech, ne až po padesáti jako u té naší, smrku ztepilého. Proto se stala i u nás tak oblíbenou ozdobou zahrad.

Zdena Špačková

Pěstování jedle korejské

Jedle korejská (Abies koreana) je nádherný, stálezelený jehličnan pocházející z hor Jižní Koreje. Tento druh stromu je oblíbený pro svůj kompaktní pyramidální tvar, sytě zelené jehlice se stříbřitým spodkem a především pro své atraktivní, vzpřímené šišky, které se objevují již na mladých stromech. Pěstování jedle korejské není náročné, avšak pro dosažení nejlepších výsledků je vhodné dodržovat několik zásad. Stanoviště by mělo být slunné až polostinné s dobře propustnou, mírně kyselou půdou. Jedle korejská nesnáší přemokření, proto je důležitá dobrá drenáž. Pravidelná zálivka je důležitá zejména u mladých stromků, a to především během suchých období. Jedle korejská je mrazuvzdorná, ale mladé rostliny je vhodné na zimu chránit před mrazivým větrem a zimním sluncem.

Stanoviště a půdní podmínky

Jedle korejská je druh stromu, který ve své domovině, v horských oblastech Jižní Koreje, roste v nadmořských výškách 1000 až 1900 metrů. Pro svůj zdravý růst a vývoj potřebuje jedle korejská specifické podmínky. Preferuje chladnější a vlhčí klima s dostatkem srážek, a to zejména v podobě sněhu během zimy. Co se týče půdy, nejlépe se jí daří v kyselých až neutrálních, humózních a dobře propustných půdách. Důležitá je také dobrá drenáž, jelikož jedle korejská nesnáší přemokření. Naopak je poměrně tolerantní vůči suchu, jakmile zakoření. Při výběru stanoviště pro jedli korejskou je důležité zohlednit i její potřebu světla. Mladé stromky snášejí i polostín, ale pro optimální růst a bohatou násadu šišek potřebují dospělé stromy dostatek slunečního svitu.

Vlastnost Jedle korejská Smrk ztepilý
Původ Korea, severovýchodní Čína Evropa
Výška v dospělosti 10-18 m 35-55 m
Barva jehličí Tmavě zelená, zespodu stříbrná Tmavě zelená

Světlo a zálivka

Jedle korejská, tento nádherný druh stromu pocházející z horských oblastí Jižní Koreje, si získává oblibu i v našich končinách. Pro svůj zdravý růst a oslnivou krásu potřebuje specifické podmínky, mezi které patří i dostatek světla a správná zálivka. Jedle korejská miluje slunná stanoviště, ale zároveň ocení i lehký polostín, obzvláště během horkých letních dnů. Přímé slunce po celý den by mohlo popálit její jehličí, a proto je vhodné zvolit místo s rozptýleným světlem. Zálivka je pro jedli korejskou klíčová, nesnáší přemokření, ale zároveň nesmí trpět suchem. Půda by měla být stále mírně vlhká, ale ne promočená. Vhodné je zalévat pravidelně, menšími dávkami vody, a to zejména během suchých období. V zimě zálivku omezíme na minimum, jelikož strom je v období vegetačního klidu. Dodržováním těchto zásad zajistíte své jedli korejské ideální podmínky pro zdravý růst a bohatou násadu šišek, které jsou ozdobou tohoto elegantního stromu.

Množení a výsadba

Jedle korejská se množí převážně semeny, která se vysévají na jaře. Semena se sbírají zralá, obvykle v září a říjnu, ze vzpřímených šišek na stromech. Před výsevem je vhodné semena stratifikovat, tedy vystavit je chladu a vlhku, aby se podpořila jejich klíčivost. Stratifikace se provádí uložením semen do vlhkého písku nebo rašeliny a jejich umístěním do lednice na dobu 6-8 týdnů.

Výsev se provádí do hloubky asi 1-2 cm do substrátu bohatého na živiny. Důležitá je dobrá drenáž, aby semena neuhnila. Po vyklíčení je potřeba mladé rostlinky chránit před přímým sluncem a pravidelně je zalévat.

Kromě semen se jedle korejská může množit i řízkováním, ale tento způsob je náročnější a méně spolehlivý. Řízky se odebírají z mladých výhonů na jaře a sázejí se do substrátu s vysokým obsahem písku. Pro zakořenění je vhodné použít stimulátor.

Ať už se rozhodnete pro množení semeny nebo řízkováním, je důležité dopřát mladým rostlinkám dostatek světla, vláhy a živin, aby se jim dařilo a vyrostly z nich krásné a zdravé stromy.

Choroby a škůdci

Jedle korejská je obecně odolný druh stromu, ale i tak ji mohou postihnout některé choroby a škůdci. Mezi nejčastější choroby patří houbové infekce, jako je sypavka jedlová. Ta se projevuje hnědnutím a opadáváním jehličí, zvláště na starších větvích. Proti sypavce je důležitá prevence - odstraňování napadených větví a jehličí. Dalším problémem může být padlí, které se projevuje bílým povlakem na jehličí. Padlí oslabuje strom a snižuje jeho estetickou hodnotu. V boji proti němu pomáhají postřiky fungicidy. Z hlediska škůdců může jedli korejskou napadnout mšice korovnice, která sáním šťáv oslabuje mladé výhonky. Proti mšicím lze zasáhnout například postřikem insekticidy na bázi olejů. Vždy je důležité sledovat zdravotní stav stromu a včas reagovat na případné příznaky chorob a škůdců. Pravidelná péče a vhodné podmínky pěstování zvyšují odolnost jedle korejské a snižují riziko napadení.

Využití v zahradnictví

Jedle korejská se stala oblíbeným druhem okrasného stromu v zahradách a parcích po celém světě. Je ceněna pro svůj elegantní pyramidální tvar, sytě zelené jehlice s bílými pruhy na spodní straně a atraktivní, vzpřímené šišky. Díky svému pomalejšímu růstu a kompaktnímu habitu se hodí i do menších zahrad, kde se stane dominantním prvkem. Jedle korejská preferuje slunné stanoviště s mírně kyselou, dobře propustnou půdou. Je relativně nenáročná na údržbu a odolná vůči chorobám a škůdcům. Pro zachování kompaktního tvaru je vhodné provést občasný tvarovací řez. V zahradní architektuře se uplatňuje jako solitéra, ale i ve skupinových výsadbách, kde vynikne její krása. Oblíbené jsou i kultivary s různým zbarvením jehlic, například stříbrné nebo zlatavé. Jedle korejská tak přináší do zahrad jedinečnou atmosféru a stává se stále vyhledávanějším druhem pro svou krásu a nenáročnost.

Zajímavosti o jedli korejské

Jedle korejská, latinsky Abies koreana, rozhodně není žádný drobeček. V přírodě dorůstá do úctyhodné výšky až 18 metrů. U nás se ale bát nemusíte, obvykle se její výška pohybuje mezi 5 a 7 metry. Co ji ale dělá tak výjimečnou, jsou její šišky. Zatímco u jiných jehličnanů visí dolů, jedle korejská se pyšní šiškami, které rostou vzpřímeně, podobně jako svíčky na vánočním stromečku. A aby toho nebylo málo, tyto šišky hrají všemi barvami - od modré a fialové až po zelenou. Díky svému atraktivnímu vzhledu a pomalejšímu růstu je jedle korejská oblíbenou volbou do menších zahrad. Navíc je to otužilý druh, kterému nevadí ani znečištěné ovzduší.

Publikováno: 31. 10. 2024

Kategorie: příroda