Brusnice: Malý zázrak pro vaše zdraví

Brusnice

Brusnice: Plody lesa a zahrady

Brusnice, malé červené plody s nakyslou chutí, jsou oblíbenou pochoutkou i cenným zdrojem vitamínů a antioxidantů. V přírodě se s nimi setkáváme nejčastěji v jehličnatých lesích, na vřesovištích a rašeliništích. Brusnice se dají pěstovat i na zahradě, potřebují však kyselou půdu a slunné stanoviště. Plody brusnice dozrávají od konce léta do podzimu. Z brusnic se připravují různé pokrmy, od kompotů a marmelád přes omáčky k masu až po dezerty. Brusinková šťáva je známá svými příznivými účinky na močové cesty. Brusnice jsou zkrátka plody, které si zaslouží naši pozornost.

Druhy brusnic v Česku

V České republice se můžeme setkat se třmi druhy brusnic. Brusnice borůvka, známá také jako borůvka černá, je nejrozšířenějším druhem. Roste hojně v lesích, zejména borových a smrkových, a její plody, tmavě modré bobule, jsou oblíbenou pochoutkou. Brusnice brusinka, s charakteristickými červenými plody, preferuje vlhčí prostředí rašelinišť a vrchovišť. Její plody jsou trpké, ale bohaté na vitamín C. Brusnice vlochyně je vzácnějším druhem, který se vyskytuje v horských oblastech. Její plody, červené a kulaté, jsou jedlé, ale méně chutné než u předchozích druhů. Plody všech tří druhů brusnic jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují antioxidanty, vitamíny a minerály, které prospívají lidskému organismu.

Obsah vitamínů a minerálů

Brusnice, ať už se jedná o brusnici borůvku nebo brusnici brusinku, jsou známé pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálů. Plody brusnice jsou bohaté na vitamín C, který je silným antioxidantem a posiluje imunitní systém. Vitamín C chrání buňky před poškozením volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu, důležitého pro zdraví pokožky, kostí a chrupavek. Brusnice obsahují i vitamíny skupiny B, například vitamín B2 (riboflavin), který je důležitý pro energetický metabolismus a zdraví nervového systému.

Dále brusnice obsahují minerály jako draslík, mangan a hořčík. Draslík je důležitý pro udržení normálního krevního tlaku a srdeční funkce. Mangan je důležitý pro metabolismus sacharidů a tuků. Hořčík přispívá k normální funkci svalů a nervové soustavy.

Kromě vitamínů a minerálů obsahují brusnice i další prospěšné látky, jako jsou antioxidanty a vláknina. Antioxidanty chrání buňky před poškozením a zpomalují proces stárnutí. Vláknina podporuje trávení a přispívá k pocitu sytosti.

Zdravotní benefity brusnic

Brusnice, malé červené plody plné chuti, nejsou jen lahodnou pochoutkou, ale i pravým pokladem pro naše zdraví. Obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které přispívají k posílení imunity a ochraně buněk před poškozením volnými radikály. Zejména významný je obsah vitamínu C, který podporuje obranyschopnost organismu a chrání před nachlazením. Brusnice jsou také známé svými pozitivními účinky na močové cesty. Obsahují látky, které zabraňují usazování bakterií v močových cestách a pomáhají tak předcházet infekcím močových cest. Pravidelná konzumace brusnic tak může být účinnou prevencí zánětů močového měchýře. Kromě výše uvedeného mají brusnice také příznivý vliv na zdraví srdce a cév, snižují riziko vzniku některých typů rakoviny a podporují trávení.

Rizika konzumace brusnic

Ačkoliv jsou brusinky obecně považovány za zdravé ovoce s mnoha benefity, existují i určitá rizika spojená s jejich konzumací, a to zejména ve větším množství. Brusinky obsahují kyselinu šťavelovou, která může u citlivých jedinců přispívat k tvorbě ledvinových kamenů. Pokud jste náchylní k tomuto problému, je vhodné konzumaci brusinek omezit a poradit se s lékařem. Dalším faktorem je interakce brusinek s některými léky, například s warfarinem, který se používá k ředění krve. Brusinky mohou zesilovat účinek warfarinu a zvyšovat tak riziko krvácení. Vždy informujte svého lékaře o všech lécích a doplňcích stravy, které užíváte, včetně brusinek a produktů z nich. Ačkoliv jsou brusinky chutné a zdravé, je důležité si uvědomit, že i u nich platí pravidlo všeho s mírou.

Využití v kuchyni

Brusnice jsou známé svou pikantní, mírně trpkou chutí, která se skvěle hodí k různým pokrmům. Plody brusnice se dají konzumovat syrové, ale častěji se z nich připravují různé dobroty. Oblíbené jsou brusnicové džemy, kompoty a šťávy, které jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů. Brusnicová omáčka je pak klasikou k pečené kachně nebo vepřové pečeni. Sladkokyselá chuť brusinek se skvěle doplňuje s tučnějším masem a dodává pokrmu svěží nádech. Brusinky se také přidávají do dezertů, jako jsou koláče, muffiny nebo cheesecaky. Jejich kyselost krásně vyvažuje sladkost těsta a dodává mu zajímavý chuťový rozměr. Ať už se rozhodnete brusinky použít do slaných nebo sladkých pokrmů, určitě si pochutnáte na jejich jedinečné chuti a zároveň obohatíte svůj jídelníček o cenné živiny.

Vlastnost Brusnice Borůvka
Barva dužiny Světle zelená Tmavě modrá až fialová
Chuť Kyselá, trpká Sladká, mírně nakyslá

Recepty s brusnicemi

Brusinky, ty malé červené bobule plné chuti a vitamínů, se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů. Ať už dáváte přednost sladkým nebo slaným pokrmům, brusinky jim dodají osvěžující nádech. Zavařené brusinky jsou klasikou, která nesmí chybět na svátečním stole. Jejich sladkokyselá chuť se skvěle hodí k pečené kachně, ale i k sýrům a paštikám. Pokud máte rádi netradiční kombinace, vyzkoušejte brusinkovou omáčku k vepřové panence nebo k pečenému krůtímu masu. Brusinky se dají přidávat i do dezertů. Skvěle chutnají v koláčích, muffinech nebo cheesecaku. Pro osvěžující letní dezert zkuste brusinkový sorbet nebo zmrzlinu. Ať už se rozhodnete brusinky zpracovat jakkoliv, jejich lahodná chuť a zdravotní benefity z nich dělají skvělou volbu do vaší kuchyně.

Pěstování brusnic doma

Brusnice, malé červené bobule plné chuti a vitamínů, si můžete vypěstovat i na zahradě. Pro úspěšné pěstování brusnic je důležité napodobit jejich přirozené prostředí. Brusnice vyžadují kyselou půdu s pH 4,0 až 5,0. Ideální je směs rašeliny, písku a kompostu. Důležitá je také dobrá drenáž, protože brusnice nesnáší přemokření. Stanoviště by mělo být slunné až polostinné. Brusnice vysazujeme na jaře nebo na podzim do sponu 30-40 cm. Během vegetace je důležitá pravidelná zálivka, zejména v období sucha. Plody brusnic dozrávají od konce léta do podzimu.

Sklizeň a uchování plodů

Brusnice dozrávají postupně a sklízet je můžeme od konce léta až do podzimu. Ideální čas pro sběr je, když jsou plody sytě červené a pevné na dotek. Pro sběr menšího množství se hodí sbírat ručně, pro větší objemy se používají hřebeny. Při sběru hřebenem je důležité dávat pozor, abychom nepoškodili rostliny. Po sběru je potřeba brusnice přebrat a odstranit listy, jehličí a případně i nezralé plody. Brusnice můžeme uchovávat několika způsoby. Mezi nejoblíbenější patří mražení, sušení a zavařování. Mražené brusnice si zachovají nejvíce vitamínů a chuti. Sušené brusnice jsou skvělou zdravou svačinkou. Zavařené brusnice se hodí na přípravu omáček, džemů a dalších pokrmů.

Publikováno: 17. 10. 2024

Kategorie: příroda